nedelja, 14. september 2008

KDO JE TATJANA GROS

Tatjana Gros se je rodila 21. marca 1948 v Novem mestu. Osnovno šolo, gimnazijo ter nižjo glasbeno šolo, kjer je igrala klavir, je obiskovala v Novem mestu. V 90. letih je končala tudi Duhovno univerzo v Novem mestu.

Že v osnovni šoli je nastopala kot recitatorka, pevka v zboru in solistka. V Novem mestu je nastopala s skupino Dizzy Combo.

S petjem se je začela poklicno ukvarjati že pri devetnajstih letih. Nastopala je na festivalih Slovenske popevke in na številnih festivalih zabavne glasbe v nekdanji skupni državi. Snemala je popevke za radijske postaje, za slovenski radio je posnela okoli sedemdeset popevk, veliko pa je nastopala tudi na številnih turnejah po Skandinaviji, Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Udeleževala se je tudi koncertov v dobrodelne namene.

Za svoje delo je prejela številne nagrade. Pri devetih letih je na svojem prvem nastopu na RTV Slovenija v oddaji »Pokaži kaj znaš« prejela 1. nagrado, pri sedemnajstih letih je v tej oddaji s pesmijo »Locomotion« spet dosegla prvo mesto, zatem pa je posnela tudi nekaj priredb.

L. 1967 je prvič nastopila na Slovenski popevki s skladbo »Klic iz davnin«. Ta nastop je bil odskočna deska za njeno profesionalno ukvarjanje z zabavno glasbo. L. 1970 je na Slovenski popevki za skladbo »Ljubim te« prejela 3. nagrado publike, l. 1973 je na Slovenski popevki za skladbo »Zato sem noro te ljubila« prejela 1. nagrado publike, l. 1974 je na Slovenski popevki za skladbo »Zelena leta« prejela 1. nagrado strokovne žirije. S tem nastopom je tudi zaključila svojo profesionalno glasbeno kariero. Na Opatijskem festivalu je l. 1967 za pesem »Nokturno« prejela 3. nagrado strokovne žirije, istega leta je na Armijskem festivalu za skladbo »Ne krivite mladoga vojnika« prejela 1. nagrado, za nastop na festivalu na Malti pa je leta 1968 za skladbo »Parkovi« prejela 1. nagrado za internacionalno pesem.

L. 1974 je izšla njena samostojna kaseta z naslovom »Zato sem noro te ljubila«. Posnela je tudi nekaj LP plošč, med drugim »Zato sem noro te ljubila« in »Ne krivite mladoga vojnika«.

V obdobju zadnjih osemnajstih let se posveča duhovnim vprašanjem in ezoteriki. Je soavtorica knjige Svetlobni križi in drugi čudeži, ki je izšla l. 1999.

Vir: http://www.nm.sik.si/e_knjiznica/biografski_leksikon/bioleks/

Ni komentarjev: